ADA

Bli kjent med bandet "ADA"

Den årlige musikkfestivalen Live ACT er rett rundt hjørnet. Tirsdag 24. april skal ADA vise hva de er gode for på den velkjente konsertscenen John DEE i Oslo.

Ada Odegard Risberg er låtskriver og vokalist i bandet, som består av tre dyktige musikere. På gitar og bass finner vi Per Alexander Fossheim Johansen, og på synth har vi Trond Gøran Flaata. Sammen spiller de elektronisk dansemusikk, med soul og jazz vibes.

Varierte inspirasjonskilder
Ada Odegard Risberg har drevet med musikk siden hun var 10 år gammel, og skrev sin første låt allerede da. Inspirasjon til tekstene sine henter hun fra nye inntrykk.
- For min del henter jeg det ofte fra atmosfærer og stemninger jeg oppdager, det kan være så enkelt som at jeg ser noe kult eller rart når jeg er ute å går. Låtene mine skrives fra et personlig perspektiv, men de handler nødvendigvis ikke om meg selv, sier Ada.

Bandet inspireres også av et bredt spekter av artister innenfor ulike sjangre.
- Jeg tror Björk er min store helt. Det er fett at hun har klart å bli en popstjerne selv om musikken hennes er ganske sær, sier Ada.

Per Alexander har ingen konkret helt, men finner "bits and pieces" i alt fra musikere som Jørgen Munkeby og Wes Montgomery til Charlie Parker og Thundercat. Trond Gøran er like allsidig, som pianist liker han Grieg og Keith Jarrett.
- Grieg fordi han var norsk og skrev mye bra, klassisk musikk og folkemusikk, og Jarrett fordi han var den første pianisten jeg oppdaget da jeg begynte å bli mer interessert i jazz, sier han.

Musikk med skarpe kanter.
Fire låter skal spilles på John DEE, og hver forteller sin egen historie. De er alle enige om at musikken deres er noe som skal tale for seg selv, og at den har en mystisk "vibe". Per Alexander og Trond forklarer at de forsøker å skape en atmosfære med en minimalistisk sound.

-Med fare for å høre pretensiøs ut, er dette musikk som kanskje mister litt av sjarmen hvis man prøver å "branche" den ut. Musikken vår trenger de skarpe kantene den har, den behøver rett og slett ikke å være for alle. Jeg synes soundet kler å være litt undergrunns, sier Per Alexander. Drømmescenen ville kanskje vært kjelleren på Jaeger, eller noe lignende. Der er det mange fine folk som har spilt, ler han.

Videre forteller bandet om hvorfor musikken er så viktig for dem.

-Jeg liker å tenke at musikken sprer mye glede. Det er viktig å få uttrykt det man har av kreativitet, sier Ada.

Trond Gøran forteller at musikken er en viktig personlig interesse, og man kan tydelig se at dette er noe han brenner for. Per Alexander forklarer at heller ikke han kan tenke seg å holde på med noe annet enn musikk.

-Jeg har fått tilbakemeldinger på at folk liker det jeg gjør, og at det gir dem noe. Da har jeg en anelse om at jeg gjør noe riktig, sier han.

Vil involvere publikum.
ADA er svært fornøyd med å få opptre på den attraktive konsertscenen John DEE under årets Live ACT. Bandet skal spille låter man kan bevege seg til, og Ada forklarer at det blir enklere å involvere publikum når de kan stå oppreist på konserten.

-Jeg føler musikken vår er klubborientert, og den hadde ikke passet seg verken i en kirke eller på skolen hvor folk sitter, sier Per Alexander.

Festivalen nærmer seg med stormskritt, og det er mye å glede seg til på Live ACT. Både Ada og Per Alexander har deltatt på Live ACT tidligere, mens Trond Gøran er med for første gang i år. De ser alle frem til å stå på scenen, men håper også på å få snakket med folk etter konserten og høre hva de synes.

-Man har jo lyst til å vite om det man holder på med er noe fornuftig. Det kan hende publikum har et helt annet syn på det vi nettopp har vist frem. Jeg tror det blir veldig gøy, avslutter Per Alexander.

Tekst: Malin Slorafoss
Foto: Malin Slorafoss