ADELHEID

Fra stue til stue har ADELHEID turnert fra sør til nord gjennom Norge - Nå er den nordnorske jenta klar for å lage store dynamiske klanger i Kulturkirken Jakob!

Den 26. April kommer ADELHEID med egenskrevet, ærlig og melankolsk musikk til festivalen Live ACT. Sammen med et band av dyktige musikere skapes det et helt univers av vakre klanger og smakfull dynamikk - de tar deg fra det helt nære til det episk svære, og trekker deg inn i sin besynderlige vakre verden.

Jeg slo av en prat med den 23 år gamle jenta i en gang på skolen hennes, Westerdals, der vi satt i to gode "Fatboys". Adelheid og bandet spiller en blanding av norsk alternativ vise-pop og poprock, og kan minne om en av de større norske artistene, vestlandske Susanne Sundfør.

Hun forteller også at Susanne Sundfør er en av inspirasjonskildene hennes, sammen med blant annet Ingrid Olava, Ane Brun og litt eldre som Lennard Cohen og Tom Waits.
– Men mest inspireres jeg av naturen, og generelt større ting - som havet, evigheten og universet. Det å sette bilder på ting som kjærlighet og livet - og sette det inn i en større sammenheng.

Den unge artisten forteller at hun ønsker å skape et øyeblikk sammen med publikum når hun står på scenen.
– Jeg har jo vært på flere konserter som publikum, og tenkt at det her var verdt å dra på! Det her var et godt øyeblikk i livet mitt, - og det er akkurat det jeg har lyst til å skape for de som kommer for å se meg opptre.

– Jeg har lyst nå til å vise musikken min fram, slippe meg løs, leve meg inn i det og skape noe med publikum.

Adelheid har holdt på med musikk det meste av livet sitt. Hun startet å skrive sanger og lære seg piano med en venninne i 10. klasse, hvor de var med i en piano, gitar og sang gruppe.
– På folkehøyskolen skjønte jeg at jeg kunne kombinere piano og sang, og begynte å skrive mine egne sanger. Der fikk jeg også prøvd meg på de fleste sjangere - litt Jazz, musikal, klassisk og litt sånt - Det har nok påvirket meg den dagen i dag at jeg har vært innom en del forskjellig, sier hun med et smil.

ADELHEID med band kom sammen i høst gjennom konserter med skolen, og ettersom de hadde så god kjemi - fortsatte de sammen. Hun forteller at etter hun startet å spille sammen som et helt band, har musikken forandret seg til det bedre.
– Min egen musikk har faktisk forandret seg ganske mye, når du sitter alene med piano så blir det bare de tankene du selv har. Mens når man spiller med et band, så kommer de med masse kule innspill - som løfter musikken opp til et nytt nivå, gjør den enda større.

– Jeg merker det selv når jeg spiller musikk alene igjen, så lar jeg meg inspirere av det bandet ville spilt.

Til slutt Adelheid, hva ønsker du å oppnå med musikken?
– Jeg har veldig lyst til å kunne fortsette med dette prosjektet, og få lov til å spille flere steder enn Live ACT. Jeg har ikke et behov for å bli veldig kjent, men at musikken kan få leve videre - og at folk får lyst til å høre på det. I tillegg hadde det selvfølgelig vært fantastisk å kunne leve av musikken!

Du ser ADELHEID spille siste dag på Live ACT på Kulturkirken Jakob.

Skrevet av Filip Buberg
Foto: Merete Kjærstad