Shoegaze og blå saus

Vi er jævla tøffe da, ler guttene i bandet Dat Blue Gravy.

Bandet er aktuelle med sin debutkonsert på kulturkirken Jakob, 4. April under Live ACT. De eksperimenterer med å mikse opp lydestetikken i sjangeren ”Shoegaze” med rytmikken og harmonien i trade-jazz.

Støyelementer er helt sentrale i vårt sjangerpremiss, og det er helt klart noe som skiller oss fra alle de andre bandene på Live ACT, og kanskje særlig i kulturkirken!

Navnet kommer av en tilfeldighet, etter en i bandet var ute etter et bandnavn på videregående.

Jeg spilte i et band på videregående, hvor vi manglet navn. Jeg gikk rundt i skolegården, stoppet tre tilfeldige og spurte ”Hva er det første engelske ordet du kommer på?”. De tre ordene ble ”That”, ”Blue” og ”Gravy”, forteller Per, gitarist og vokalist i bandet.

Han forteller videre at dette navnet passer bra fordi jazz har mye blåtoner, og shoegazen blir med å skape en slags grøt; blue gravy.
Guttene er inspirert av 50-talls jazz, og shoegaze – en musikksjanger innen alternativ rock som oppstod i Storbritannia på 80-tallet.

Shoegaze er en lydestetikk som egentlig går ut på å lage store klang med gitareffekter. Jeg eksperimenterte med en del av standard jazz-låter med masse gitareffekter og tenkte; shit, dette er jo kult! Forteller Per.

Videre forteller de at de ikke er interessert i å fusjonere sjangrene jazz og shoegaze til en sjanger, men de vil heller lage en god krasj av de to sjangerne. Vi spør guttene om hvordan det funker å kombinere studentlivet med musikk.

Det går veldig bra, det er jo dette vi studerer. Studiet er lagt opp til at det er dette vi skal gjøre, så studien og musikken går på en måte inn i hverandre. På skolen har vi fasiliteter til å øve når vi vil, og skolen legger seg ikke opp i hva vi har lyst å gjøre med musikken. Kunsten er fri, smiler de.

Flere av guttene i bandet spiller også i andre band under festivalen.

Det vi gleder oss mest til under Live ACT er egentlig all spillingen. Vi får spille masse, i flere dager, og mye forskjellige sjangre, både jazz, klassisk, metal og pop, sier Torje, trommis i Dat Blue Gravy.

Guttene avslutter med at de gleder seg enormt til å stå på scenen i kulturkirken Jakob, og håper at mange dukker opp for å høre på.

Intervju av Janina Mosti.