Fjerdingen Filharmoni

Med hele 26 medlemmer, er Fjerdingen Filharmoni et helt nytt innslag på Live ACT. Torje Antonsen, Martin Talgø og Martinius Solum forteller oss litt om prosjektet som fremføres på Kulturkirken Jakob.

Hva er essensen i musikken deres?

-Det er egentlig bare en stor sammensetning av diverse filmusikk av komponisten Hans Zimmer. Så har vi satt det sammen til et arrangement for prosjektet vårt med litt stort band da, sier Torje Antonsen.

Martin Talgø forteller at Torje har satt sammen arrangementet.

-Det er viktig å understreke at det er han som har skrevet over tusen takter med arrangement, fra blant annet Batman, Madagaskar, Inception, Interstellar, Pirates of the Caribbean.

Hvor kom idéen fra?

-Nei altså, idéen kom egentlig bare fordi jeg hadde litt lyst til å gjøre noe som vanligvis ikke blir gjort i Kulturkirken. Stort sett er det noe rolig, bare vanlig singer/songwriter kassegitar og med et lite band liksom. Vi vil prøve å få til noe helt nytt som aldri har vært gjort før på Live ACT, sier Torje.

-Men dere gjorde det jo i fjor da, legger Martinius Solum til.

-Ja, vi gjorde det litt i fjor, men da var vi bare fire stykker, nå er vi 26, forteller Martin.

-Så du vil på en måte gjøre det på nytt, bare enda mer gjennomført liksom? Martinius har tatt over intervjuerrollen enn så lenge.

-Ja, bare lage en opplevelse som folk ikke kommer til å glemme. For filmmusikk spiller jo veldig mye på følelser, og tar folk gjennom alt fra intens og trist til kjærlighet og hat. Alle mulige følelser, svarer Torje.

-Hans Zimmer er jo en veldig folkekjær filmkomponist, han har laget filmmusikk som er veldig anerkjent innenfor feltet. Det er filmer folk har sett tusen ganger og elsker, utdyper Martin.

-Det er jo musikk som folk kjenner igjen da, for det meste hvert fall, sier Martinius.

Hva tenker dere om å spille i Kulturkirken? Er det er lokale dere synes passer musikken deres?

-Da jeg skrev søknad så skrev jeg spesifikt at vi må spille i Kulturkirken, for det er den eneste scenen som er kvadratmessig stor nok til bandet, forteller Torje. Gutta ler, det er få steder det er plass til hele 26 bandmedlemmer!

-Pluss at vi har kirkeorgel med, så vi måtte bare spille der liksom. Men det blir jo veldig fint, spesielt på de rolige partiene, den klangen kirken gir. Og med gitarene kommer det til å bli helt nydelig, fortsetter han.

Gleder dere dere til å spille på Live ACT?

Torje svarer med et entusiastisk ja, mens Martinius kommer med et sarkastisk nei!

-Nå i år er det alt fra soul og filmmusikk til blues og rock, you name it. Men det er jo alltid like gøy for det er så mye forskjellig ikke sant. Og det var igjen det jeg ønsket, den idéen om å enda mer forskjellig inn i Live ACT, ikke bare pop og rock og sånn, men filmmusikk, sier Torje.

-Og innad i dette prosjektet så ble det jo et veldig stort spenn innenfor sjangere, fordi at alt fra filmmusikken er basert på sjangere som hører til akkurat de filmene.

Som den Driving miss Daisy, der er det blues, i Pirates of the Caribbean så er det piratmusikk og full trøkk. Det er mye klassisk musikk, sier Martin.

-I Batman er det mye rock. Litt elektronisk og mye trøkk. Så det blir en veldig dynamisk og en helhetlig opplevelse, fortsetter Martin. - Veldig mye variert innenfor samme stykke, legger Martinius til.

-Vi har kanskje bare én komponist, men det er vanvittig stort spekter med forskjellige sound, utrykk og følelser som blir satt i gang i løpet av de 25 minuttene. Uten stopp, forteller Martin.

Er det noe mer dere vil legge til?

-Vi kan kanskje ikke få understreket nok hvordan Torje har jobbet et halvt år med dette i forveien, sier Martin.

-Det startet som en idé i slutten av september i fjor, jeg fikk en tanke om at det kunne vært kult. Jeg satt meg ned oppe på Mac-labben og begynte å "nørde" med noter og sånt. Så bare eskalerte det. Jeg spurte flere folk om de ville bli med, og bandet vokste. Så endte vi opp der vi er nå, forteller Torje. Gutta ler igjen.

-Hvor mange hadde du med da du begynte å øve? spør Martin.

Disse gutta er flinke på å intervjue seg selv!

-Rett før jul kom jeg inn i en "flow" der jeg ikke klarte å stoppe. Etter jul, satt jeg det sammen til ett, så ble stykket på nesten en time, ler Torje.

-Jeg måtte jo kutte veldig mye, så det var litt som å velge bort barna sine, fortsetter han.

-Nå er det kremen som er igjen, sier Martin entusiastisk.

-Vi plukka ut de som passer best sammen på en måte, sier Martinius.

-Da jeg valgte ut folk å spille med, tenkte jeg på hvem som var best på hva. Nå er jeg veldig glad for at jeg gjorde det på den måten. Folk er utrolig flinke, og det låter sånn som jeg så for meg da jeg skrev notene. Vi gleder oss! Forteller Torje.

-Det blir utrolig fint, med skikkelig trøkk, veldig spennende. Det kan garanteres altså, avslutter Martin.

Skrevet av Thea Abela Oldan
Foto: Ida F. Kampenhaug