Røsen

På Live ACTs siste dag skjer det i Kulturkirken Jakob. Bandet Røsen er et av fem bidrag denne kvelden. De består av syv studenter fra Westerdals Oslo ACT, i tillegg til to eksterne bandmedlemmer. Nå blir du kjent med bassisten og to av gitaristene.

Hvorfor navnet Røsen?

-Det er en gammel eventyrskikkelse. Bandmedlemmet Gaute Valdemar Lätt Furholt ble kalt det av sin bestefar da han var liten. Vi likte bare navnet og tok det, forteller Bendik Smedåsgjelten Qvam.

Fortell hva dere driver med, hva er essensen i musikken deres?

-Vi spiller norsk folkemusikk hovedsakelig, der vi fusjonerer det med andre sjangere, alt fra gammel amerikansk blues til indiske vibber og rock. Vi kler folkemusikk i en ny drakt, forteller Bendik.

Martin Talgø legger til at Bendik er initiativtager til å ta med materiale på øving, og at han da har en tanke om hvordan arrangementet skal være.

-Så tester vi det ut på øving og bare organiserer alt der og da, sier Martin.

Hvordan funker det?

-Det funker bra. Det er flinke folk, det går fort å utvikle en idé, svarer Bendik.

Videre forteller Martin at det er en fin kjemi i gruppen, hvor det er åpenhet rundt idéer og forslag.

-Vi får ting til å låte bra ganske fort egentlig, fortsetter han.

Kulturkirken Jakob er jo et ganske spesielt lokale å spille i, har dere noen planer for hvordan dere skal utnytte akustikken der?

Gaute Valdemar Lätt Furholt forteller at de har et veldig stort lydbilde, med tanke på instrumentbruken.

-Vi har fokus på å lage fine klanger og lage en stemning i kirka, sier Bendik.

Han tror det kommer til å slå bra an, da mange av bandmedlemmene ikke spiller tradisjonelle hovedinstrumenter. Martin spiller hardingfele og Bendik spiller bukkehorn, i tillegg har de også med en som kveer, utdyper Bendik, og fortsetter:

-Så har vi litt sånn spennende indisk perkusjonsinstrument. Jeg tror kirken blir et veldig riktig lokale for musikken vi skal ha.

Røsen har blant annet salmer med i framføringen sin, og har hentet inspirasjon fra Iver Kleive og Knut Reiersrud sin versjon av "Ingen vinner fram til den evige ro".

Så kommer standardspørsmålet da, gleder dere dere til å spille på LiveACT?

Gutta er enig.

-Ja, det blir gørartig. Håper det kommer mye folk. At det kommer folk fra folkemusikkmiljøet, så kanskje vi blir sett og hørt. Det hadde vært kult. Hvis folk vil ha en litt annerledes musikalsk opplevelse, så bør de komme og høre på, avslutter Bendik.

Tekst: Thea Abela Oldán
Foto: Ida F. Kampenhaug